Значение и символика на цветовете

Освен, че са красиви и ни радват всеки ден, цветовете имат много по-важна роля в живота ни. Благодарение на тях можем да изразим себе си и нашата същност, да се лекуваме (т.нар. арт терапия), да разгадаем какви личности стоят пред нас и също така да влиаем по определен начин на околните.

Науката за цветовете заема основна роля в маркетинга, психологията и бизнес света. Ако ви предстои важно събитие, помислете какво усещане искате да оставите в своите гости и как може да го постигнете!

Нека се запознаем с част от цветовата гама и значението им.

Цветовете се класифицират в две групи – топли и студени цветове.  Към топлите спадат червените, жълтите и оранжевите цветове, а към студените – синьото, тюркоазеното и виолетовото. Зеленият цвят балансира между двете групи цветове. За неутрални се считат бялото, черното и сивото.

Червено – известен още като цветът на живота и любовта. Изключително атрактивен и изпъкващ , червеният цвят се използва за акцентира върху нещо важно или с цел да провокира хората да вземат бързо решение. Емоционален, страстен, придаващ усещане за топлина – това е цветът, провокиращ хората да се отварят един към друг, да стават комуникативни и решителни! В арт терапията това е цветът, който стимулира интереса на хората към околния свят, общуването и мотивацията за работа и градация.

Оранжево – цветът на крайностите. Възприема се по два начина – топъл, заинтригуващ, събуждащ всички сетива или цвят олицетворяващ враждебността, липсата на самодисциплина и нервозност. Оранжевото е и символ на огъня. Именно поради този факт хората, харесващи този цвят са много живи, много решителни и огнени личности. Не се отказват докато не постигнат целите си, обичат да живеят на пълни обороти, безкомпромисни към себе си и  перфекционисти.

Жълто – цветът на Слънцето (на слънчевата светлина) . Изключително весел и жив цвят! В определени нюанси се счита дори за по-изпъкващ от червения цвят! Създава усещане за действие и енергичност. В същото време жълтото се възприема като нестабилен и спонтанен цвят. Жълтото е символ на внимание и изпъква пред всички други цветове и използването му може да има обезпокояващ ефект!

Синьо – цветът на безкрайността и мечтите. Синият цвят е символ на дълбочина, духовно извисяване, прецизност, стабилност, власт, доверие и др. Той създава у хората усещането за спокойствие и безкрайност. Този цвят кара хората да мечтаят! Повишава продуктивността и е свързан с интелекта! Може както да ви накара да се отпуснете, така и да ви вдъхне сериозност и чувство на отговорност!

Зелено – цветът на плодородието, природата и хармонията.  Цвят олицетворяващ чистотата, надеждата и благородството. Хората привърженици на този цвят са много спокойни, балансирани и винаги може да се разчита на тях. Това е най-спокойният цвят за човешкото око.

Виолетово – цветът на творчеството. Определя се като сложен цвят, символ на богатство и приказност.  Внася чувство на мистерия и магия. Хората, които предпочитат този цвят са независими, непреклонни, с високо самочувствие и склонни към разточителство. С виолетовия цвят се придава чувство на капризност. Много често хората предпочитащи този цвят се смятат за мечтатели.

Бяло – цветът на съвършенството. Този цвят е символ на невинността, чистотата и светлината. Възприема се като позитивен цвят и означава безопасност. Това е цвета на изцелението, възстановяването и късмета! Създава усещане за чистота. Хората, чийто любим цвят е бяло са много скромни, чисти и стремящи се към съвършенство.

Сиво – цветът на високите технологии. Обикновено сивото се свърза с индустриалния процес и хай-тек. Той предполага студена атмосфера, лишена от всякакви емоции, склонност към анализиране на всичко, потискане на виталното. В съчетание с други цветове, уги подчертава и ги кара да изпъкват.

Черно – цветът на класата и драматизма. Черният цвят се асоциира с властта, високото качество на живот, изискаността и престижа.  Хората, привърженици на черното несъмнено обичат светския живот, държат на стила и класата, изключително прецизни и  искат всичко да бъде под техен контрол. Целта им е  да накарат другите да се отнасят към тях с почит и уважение.

Това са само малка част от всички цветове. Значението и символиката се променят в зависимост от различните нюанси и комбинации. Изследването на цветовете е относително, също както и изследването на човека. Именно затова те са най-подходящи за разгадаване на различните личности.

А кой е вашият любим цвят?

Автор: Евдокия Кукова

Write a comment