Свето Кръщение – едно от тайнствата на Православната църква.

Кръщенето се възприема като едно от най-свещените тайнства в Православната църква. Това е ритуал на духовно прераждане, свързан с изповед и опрощаване на греховете, както и покаяние. Няма конкретна възраст, на която да кръстим детето си. Това може да се  направи във всеки един момент от живота, но е общоприето, да се случи след четирестия ден от раждането.

Ритуалът се състои в кръстообразно помазване на детето с осветен елей, трикратно потапяне във вода и подстригване на косата. С първият ритуал се освещава умът и волята му, с вторият се смята, че бебето се очиства от първородния грях, а с подстригването се символизира покорство.

Тържествената част обикновено се провежда вкъщи или на заведение.

Като последващ елемент след ритуала, се приема почерпката за здраве с най-близките роднини и приятели. От поканите за гостите до малките подаръчета за спомен, всеки елемент може да бъде тематично създаден, в духа на събитието.

Основна роля в къщенето играе кръстника. Той носи пита и мед в храма с които черпи за здраве и късмет след ритуала. Изборът на кръстниците е съществено събитие. Те се превръщат в духовни родители за кръщелника си. Според каноните на църквата, от тях се очаква да въведат детето в християнската вяра. Те служат за пример на малчугана и присъстват на всички, важни моменти в живота му. Повелята гласи, че избраните кръстници са едновременно родители, приятели и  учители в живота.

Смята се, че за празника се подарява талисман от орисниците към детето, който да му носи здраве и късмет в живота. По традиция, това трябва да е кръстче (златно, сребърно или от обикновен метал) или икона, осветени от църквата. Като друга традиция се приема, че кръстниците обличат детето в нови дрешки, най-често бели, символизиращи новото духовно начало.

Автори: Яница Скендерова и Евдокия Кукова

Write a comment