Топ 5 на най-предпочитани цветя за аранжировка през лятото.

Летните месеци са едни от най-чаканите през цялата година – дълги дни, приятни емоции, студени коктейли, луди партита и морски приключения!

Вдъхновени от жаркото слънце сме ви подготвили материал, в който са събрани топ 5 най-предпочитани, сезонни цветя за перфектната аранжировка на вашето лятно парти! Ето и нашата класация:

1.Хортензии. Едно от най-дълготрайните цветя е хортензията със своите 12 разновидности, размерите и варират от дребни до едри  с листенца от по 20 см. Изключително красиви, обемисти, създаващи романтична обстановка.  Перфектно се комбинират с рози, божури и еустома.

2.Рози

Розите са цариците на аранжировките, те се използват на всякъде по всякакъв начин и във всевъзможни комбинации.

Разновидностите са им десетки, някои известни видове са:

роза Дамасцена (R. damascena),

Стамболска роза (R. gallica),

шипка (R. canina),

трендафил (R. centifolia),

Мадам Мейланд (Madame A. Meilland).

Като символика розата присъства в много митологии, както и в библията.

Поверието гласи, че в рая, всички рози били бели, но почервенели от свян, заради породилата се страст между Адам и Ева.

3.Божур – императорското цвете

Нашето номер три се заема от Божура! Самодостатъчен сам по себе си той е романтичен, нежен, стилен и с характер. Независимо дали правите градинско парти или изискана вечеря,  изчистена ваза с няколко божура, ще впечатлят всички присъстващи на партито с лекота.

Вариациите са му десетки, разделящи се на дървовидни и храстовидни. В България се срещат три вида: Paeonia mascula (розов божур), Paeonia peregrina (червен божур) и Paeonia tenuifolia(теснолистен божур).

Цветовете са обикновено полупрозрачни и са подредени в един или два реда. Най-популярните в България видове божури са кичести.

4.Лавандула

Едно от най-ароматните цветя познати от древността.

Широката употреба в козметиката, го прави любимо на  милиони хора по света. Любопитен факт е, че България е един от най-големите производители на лавандула редом с Франция. Растението е диворастящо и култивирано с времето, вариациите му са няколко:

Лавандулата от семейство Устноцветни (Lamiaceae). В природата се срещат около 30 вида лавандула.

От 1923 г. е възприета опростена класификация на културата лавандула, която я дели на 3 типа:

Изключително подходящо за декорация както на дома така и за всеки повод, лесно за комбинация с различни видове цветя, често и плодове. С лавандулата, пренасяме гостите си в Южна Франция или някъде из Средиземноморието, създавайки, незабравима обстановка с чара наполска свежест.

5.Слънчоглед

Интересен, винаги различен и напомнящ на яркото слънце на петта позиция застава слънчогледа! Изключително траен, красив, величествен със своите цветове и размери, той е подходящ както за прекрасна лятна сватба, така и за детско парти!

Намира се лесно, а в комбинация с него си подхождат предимно полски цветя, плодове, зеленчуци, дърво, клонки, дантела в рустик стил.

Автор: Яница Скендерова

Write a comment